SH | Спортни храни - Анаболни андрогенни стероиди

За анаболните стероиди – какво е зоб (анаболи, допинг)

Съдържание на страницата:

Смисъла на анаболните стероиди и назобването

baitsteroidshzobАнаболни стероиди е познатото име за синтетични вещества, свързани с мъжките полови хормони (напрмимер тестостерон). Те насърчават растежа на скелетната мускулатура (анаболен ефект) и развиват мъжките полови характеристики (андрогенни ефекти) при мъже и жени. Терминът анаболни стероиди се ползва по-често и почти навсякъде, но по-правилния израз е анаболни андрогенни стероиди.

Анаболните андрогенни стероиди са разработени в края на 1930 г. главно за лечение на хипогонадизъм, състояние при което тестисите не произвеждат достатъчно тестостерон за нормалния растеж, развитие и сексуално функциониране. Основните медицински приложения на тези съединения са за лечение на закъснял пубертет, някои видове на импотентност и загуба на тегло, причинени от ХИВ инфекция или други заболявания.

През 1930 г. учените открили, че анаболните стероиди могат да улеснят растежа на скелетната мускулатура при лабораторни животни, което е довело до злоупотребата с тези съединения – за пръв път от културисти и щангисти, а след това и от атлети в други спортове. Злоупотребата със стероиди е станала толкова широко разпространена в атлетиката, че тя може да повлияе върху резултатите от спортните състезания. Почти във всеки спорт, състезателите се подготвят с анаболни андрогенни стероиди.

Употреба от лица на възраст между 17 - 20 години
Употреба от лица на възраст между 17 – 20 години

Достъпни са във фитнеси, събития и конкурси за мускули и сила или Интернет. Повечето анаболни стероиди в САЩ са контрабандни от страни, които не изискват рецепта за закупуването им. Стероидите са премахнати от американските аптеки и се синтезират в ъндърграунд лаборатории или фармацевтични заводи извън САЩ.

Действие на стимулирането

Употреба на анаболни стимулатори от Спортни храни

Анаболните стероиди работят по следния начин: стимулиращият ефект се състои в това, че се захващат за рецепторите на клетките и вкарват повече хранителни вещества в тях, т.е. образуват новия протеин. Това увеличава биологичната активност и се нарича увеличение на активността на рибонуклеиновата киселина (RNA Activity). Образуването на новите протеини спомага нарастването на мускулите и силата. Да не забравяме, разбира се, че това е естествен процес в нашето тяло.

Стероидите стимулират или увеличават биологичния процес чрез въпросното захващане в клетъчните рецептори. След като активното вещество влезе в тялото, организмът започва обработката му, която включва четири процеса:

  1. Абсорбция;
  2. Разпределение;
  3. Метаболизъм;
  4. Изхвърляне.

Страничните ефекти от стероидите зависят пряко от дозировката и продължителността на приема. Много спортуващи вземат повече стероиди отколкото им е нужно, за да видят желаните резултати. Не е необходимо да се приемат 5 таблетки или инжекции ако и само една ще доведе до същия резултат. Така се пази баланс. А хората, които живеят балансирано, не нарушават принципите на собственото здраве.

За консултации и повече информация, моля потърсете ни на посочения телефон, skype или формата за запитвания.

Думата „стероиди“ обикновено се свързва с негативния си подтекст. И това е така, поради ситуациите с твърде отрицателен привкус, когато известни спортисти биват възпрепятствани в кариерата си, след тестовете или пък заради това, че често виждаме информация за това, как здравето на атлетите и бодибилдърите е подложено на огромен риск в резултат от употребата на стероиди. Въпросът тук не е дали стероидите са вредни. Въпросът е – дали всички стероиди са вредни?

Какво е зоб

Зоб на фитнес жаргон, който означава анаболен стероид. Зоб означава още всякакъв вид зърнена култура, дадена за храна на добитъка.

Бодибилдърите често наричат стероидите – зоб, за да направят аналогия с животните. Зобене значи прием на анаболни стимулатори, с цел подобряване на фитнес постиженията – мускулна масарелефсилаЗобенето е практика на повечето фитнес маниаци, като най-засилената употреба е в регионите на Бургас и София. Често зобаджийте изглеждат агресивни и опасни. Тези техни белези са вследствие – резултат на андрогенните качества и стимулацията на тестостерон от зобаджийските препарати.

Какво по-точно представляват стероидите

Стероидите са синтетична субстанция, много близка до хормона тестостерон (мъжкият хормон). Тестостеронът е отговорен за проявата на типични мъжки характеристики – необходим в растежа и развитието на мъжките сексуални органи. Лекарите са използвали стероидите години наред с многобройни цели. На мъже с ниско ниво на тестостерон по рождение, обикновено им препоръчват стероиди, за да балансират хормоналното си ниво. Докато други стероиди, известни като кортикостероидите, се използват просто за да редуцират възпаления и отоци причинени от нараняване.

Кортикостероидите са различни от анаболните стероиди

  • Анаболните стероиди се изоплзат в спорта.
  • Кортикостероидите са хормони ангажирани в широк спектър – видовете кортикостероиди са глукокортикоди (кортизол) и минералокортикоиди (алдестерон) – за задържане на натрий в бъбреците.

Последните няколко години лекарите започнаха да предписват анаболни стероиди на млади и здрави хора с препоръката, че те имат качествата да помагат на мускулите да се заздравяват и растат по-бързо.

Стероидите стават нелегални, когато се употребяват без лекарска препоръка. Това ги прави моментално продукти с особен статут на пазара (особено нелегалния).

Анаболните стероиди могат да бъдат открити под формата на таблетки или спринцовки, които се инжектират директно в мускула. Тези, които целят бързото трупане на мускулна маса е необходимо да приемат два или повече видове стероиди. Те обаче се смятат за опасни и не се радват на лекарска препоръка.

Докато много хора, употребяващи стероиди са доволни от резултата, други се замислят за страничните ефекти. Най-често срещаните сред тях са – косопад, промяна в темперамента и настроението, повишено окосмяване на лицето (дори при жените) и огромен риск от рак на черния дроб. Като добавка към тези странични ефекти, злоупотребата с анаболни стероиди може да причини хормонален дисбаланс. При жените се отразява като придобиват мъжки характеристики. Наличието на твърде много тестостерон може да доведе до драстични промени в женското тяло. А при мъжете резултатите дори да са видими по различен начин са не по-малко опасни – нарушават нормалните функции и могат да причинят сериозни здравословни проблеми и дори смърт.

Какво значи всичко това?

Анаболните стероиди по принцип не са опасни, но злоупотребата с тях – е. Затова употребата им без лекарско наблюдение съвсем не е препоръчително. Ако все пак решите, че мускулната маса е приоритет в живота ви и изберете помощта на анаболните стероиди, при първото чувство на дискомфорт или при усещането, че не се чувствате добре или просто различно – отидете при лекаря си. Ако ги взимате под негово наблюдение и спазвате строго предписаните инструкции, ще бъдете доволни от резултата и от здравето си.

2 мнения за “За анаболните стероиди – какво е зоб (анаболи, допинг)

  1. Така е, обаче и могат да са много полезни що се касае до правилна експлоатация. Стероидите са лекарство, нека да не забравяме това. Ако се вземат с прецизност – няма проблеми за здравето.

  2. За момента само АНАВАР сам ползвал и сега омбислям цикал с прима и стромба и доста съм прочел за стероидите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.