Какво са анаболните стероиди – Част II

Правилната употреба на стероиди

Стероидите1 са подходящи в заместителна терапия при хора, които не произвеждат достатъчно тестостерон по естествен път, както и за лечението на някои видове рак, анемия, недохранване и други „погубващи“ болести като туберкулоза.

Стероидите не трябва да се използват за лечение на навехнати мускули и сухожилия. Често се среща практика за това да се използва нандролоновият деканоат, тъй като за него има информация, че „смазва ставите“. Погрешно е свхащането.


Растежните хормони не са стероиди

Растежният хормон се произвежда по естествен път от щитовидна жлеза на човешкото тяло и е достъпен синтетично от няколко фирми (например Genotropin 12 mg – Pfizer). Това не е стероид. При деца е отговорен за растежа на всички тъкани, органи, жлези, кости, мускули, и т.н. При възрастните също се произвежда, но в много по-ниски количества. Той е тясно свързан с функцията на инсулина – хормонът, който дърпа захарта от кръвта. Атлети от НФЛ (звезда като Алзадо, който почива от прием на стероиди и растежен хормон) взимат хормона с надеждата, че ще увеличат размера и силата на мускулите си.

Все още няма научни изследвания, които показват, че човешкия хормон на растежа има някакво влияние върху всичко това. Всички доказателства са анекдотични.2


Единствената медицинска  употреба на растежния хормон е в заместителна терапия при подрастващи деца.

  • Не са открити начини, които биха могли да стимулират производството на растежния хормон „естествено“, въпреки провеждането на редица опити и експерименти. Страничните ефекти могат да включват промени, наблюдавани при болестта акромегалия (като Андре Гиганта, и „Челюсти“ от филмите за Джеймс Бонд). Това е заболяване, при което хипофизната жлеза отделя твърде много хормон на растежа. Пръстите на ръцете и краката, лицевите кости и черепа се разширяват и кожата става груба. Живота се скъсява, защото сърцето и бъбреците увеличават размера си.

  • Не е открит тест, който открива използването на този хормон и много спортисти го приемат, за да са готови на време за различни състезания. Човешкият растежен хормон е много опасно синтетично лекарство и за щастие трудно да се набавя. Има голям черен пазар, но почти всичко от предполагаемия хормон на растежа не е истинско.

Креатинът не е стероид

Креатин или креатин монохидрат е протеин, направен от аминокиселини. Човешкото тяло произвежда около един грам креатин всеки ден, а друг грам се поглъща всеки ден от месо или риба. Креатинът е бил взет като добавка в САЩ от 1992 г. насам. Руснаците и другите страни от Източния блок са го използвали в продължение на повече от 20 години.

Атлетите ползват креатин като хранителна добавка с надеждата да стават по-силни. Проучванията показват положителни резултати с минимални странични ефекти. Американският колеж по спортна медицина бе домакин на кръгла маса от няколко водещи учени, интересуващи се от креатин. Те отчитат, че „няма категорично доказателство, че креатин причинява стомашно-чревни, бъбречни и / или мускулни спазми усложнения.“3


Предотвратяване използването на стероиди

Предотвратяване използването на стероиди е трудно. Очевидно е, че предлагането на алтернативи е един много ефективен начин. Забраната от DEA (Агенцията за борба с наркотиците) е помогнала. Образованието е важно. Но използването на стероиди ще продължи, докато не настъпи промяна в обществени ценности.

Парадоксално е, че обществото възнаграждава спортисти, които имат високи спортни постижения и в същото време се осъждат, че ползват стероиди, за да постигнат тези високи резултати.

->> назад към Какво са анаболните стероиди – Част I

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.