SH | Спортни храни - Анаболни андрогенни стероиди

Тестостеронова суспензия

  • Андрогенен потенциал  100
  • Анаболен потенциал  100
  • Стандарт стандартен
  • Химични наименования  4-androsten-3-one-17beta-ol, 17beta-hydroxy-androst-4-en-3-one
  • Естрогенна активност  средна
  • Прогестеронова активност  ниска

Testosterone Suspension (тестостерон суспензия)

Описание на Testosterone Suspension (тестостеронова суспензия)

Testosterone Suspension (тестостеронова суспензия) е инжекционен анаболен стероид, съдържащ тестостерон (не естер) на водна база. Сред културистите „тестостероновата суспензия“ е известна като изключително мощен стероид за маса. Често се казва, че той е най-мощният инжекционен стероид, предлагащ много бърз прираст на мускулна маса и сила. Това до голяма степен се дължи на много бързото действие на стероида. При употребата на инерционен стероид на маслена основа като Sustanon 250 може да отнеме седмици преди достигане на върхови нива на тестостерона. С употребата на суспензия тези нива се достигат за часове. Това обикновено дава възможност на атлета да забележи увеличаване на масата и силата до края на първата седмица. Приемана в цикъл от 30 дни суспензията ще осигури екстремни резултати, докато за същото време Sustanon 250 едва ще започне да действа.

История на Testosterone Suspension (тестостеронова суспензия)

Testosterone Suspension (тестостеронова суспензия) е един от най-старите анаболни андрогенни стероиди и датира от 1930г. Използвана за описание на всякакви форми на тестостерон, суспензията предшества разработването на бавнодействащите (депо) инжекционни форми на естерифициран тестостерон. Дори след тяхното разработване тестостероновата суспензия остава на пазарите за хуманни лекарства. Например тестостерон пропионат и тестостерон енантат се появяват на пазарите като комерсиални стероиди от 1950г., докато тестостероновата суспензия продължава вече десетилетия да се произвежда и разпространява в САЩ. По старите имена на тестостероновата суспензия са: Sterotate (Ulmer), Andronaq (Central), Aquaspension Testosterone (Pitman-Moore), Injectable Aqueous Testosterone (Arlington-Funk), Virosterone (Endo) и Testosterone Aqueous (National Drug).

Testosterone Suspension (тестостеронова суспензия) има същата клинична история и приложение както другите форми на тестостеронови естери. Ранните насоки за клинична употреба посочват лечение на ниски андрогенни нива при мъжете, понижено либидо и импотентност и крипторхизъм. Той се употребявал и в лечения при жени на редица заболявания като менопауза, менорагия (тежко менструално кървене), менструално напрежение, хронична кистозен мастит (фиброцистозни гърди), ендометриоза и прекомерна лактация. През 90-те години обаче FDA преразглеждат употребата на стероида и стесняват приложението му до лечение на андрогенна недостатъчност при мъжете.

Въпреки че през годините продуктите, съдържащи тестостеронова суспензия постоянно намаляват, този стероид продължава да съществува на пазара в САЩ до 1998г. През тази година FDA предприемат действия срещу Steris Laboratories (дъщерно дружество на Henry Schein), които по това време са главният доставчик на тестостеронови медикаменти в САЩ. FDA принуждава компанията да спре производството на лекарства от клас III, докато не се отстранят някои „несъответствия“. Години по-късно Steris успява да възобнови производството на тестостерон базирани медикаменти, но взима решение да не подновява производството на тестостеронова суспензия. В момента Testosterone Suspension (тестостеронова суспензия) е на разположение в САЩ само по поръчка в аптеките.

Как се разпространява Testosterone Suspension (тестостеронова суспензия)

Testosterone Suspension (тестостеронова суспензия) се предлага на определени пазари за хуманни лекарства по света. Съставът и дозировката може да варира според страната и производителя. Най-често този стероид се предлага в амбули или многодозови стъклени флакони в концентрация 50 мг/мл или 100 мг/мл стероид на водна база. Тестостеронът има много ниска разтворимост във вода, така че се забелязва значителното му отделяне от разтвора, когато флаконът се остави да престои. Разклащането на флакона връща стероида обратно в суспензия и така се осигурява еднаква консистенция на стероида.

Структура и характеристика на Testosterone Suspension (тестостеронова суспензия)

Testosterone Suspension (тестостеронова суспензия) съдържа (свободен) тестостерон във водна основа. Без естерификация тестостеронът има кратък полуживот в организма. Този стероид може да изисква инжектиране 2-3 пъти седмично за поддържане линейно покачване на нивата в кръвта. Трябва да се помни, че суспензията съдържа по-активен тестостерон за милиграм от естерифицираните производни форми. Например 100 мг тестостерон енантат съдържа 72 мг тестостерон.

Странични ефекти (Естрогенни)

Тестостеронът лесно се ароматизира в тялото до естрадиол (естроген). Ензимът ароматаза е отговорен за метаболизма на тестостерона. Повишените нива на естроген могат да предизвикат нежелани реакции, като например увеличаване задържането на вода, натрупване на телесни мазнини и гинекомастия. Тестостеронът се счита за умерено естрогенен стероид. Приемът на антиестрогени като Clomiphene Citrate (Кломифен Цитрат) е желателен за намаляване на страничните естрогенни ефекти. Възможно е редуването с ароматазен инхибитор като Аримидекс (анастрозол) като така по-ефективно се контролира естрогена чрез предотвратяване на неговия синтез. Инхибиторите на ароматазата обаче могат да бъдат доста скъпи в сравнение с антиестрогените и също така могат да имат отрицателен ефект върху липидите в кръвта.

Тъй като задържането на вода и загуба на мускулната дефиниция са характерни при инжектирането на по-високи дози тестостерон, този стероид обикновено се счита за лош избор за фази на орелефяване. Неговите умерени естрогенни свойства го правят идеален в периодите за натрупване на мускулна маса, където добавеното задържане на вода ще подпомогне издържливостта и увеличаването размера на мускулите, като осигури една по-силна анаболна среда в организма.

Странични ефекти (Андрогенни)

Тестостеронът е основният мъжки андрогенен хормон, отговорен за поддържане на вторичните мъжки полови белези. Повишените нива на тестостерон е твърде вероятно да причинят странични ефекти, включително мазна кожа, акне, окосмяване на лицето и тялото. Мъжете с генетично предразположение към косопад (андрогенна алопеция) може да забележат ускорено оплешивяване. Тези, които са загрижени за косопада могат да намерят по-удачен вариант в употребата на нандролон деканоат, който е сравнително по-малко андрогенен стероид. Жените трябва да са наясно за потенциалните вирилизиращи ефекти на анаболните / андрогенни стероиди, особено от силен андроген като тестостерона. Те могат да включват промяна тембъра на гласа, менструални нарушения, промени в структурата на кожата, окосмяване на лицето и на увеличаването на клитора.

Ефектите от тестостерона в засегнатите от андрогенната активност тъкани зависят от редуцирането на тестостерона до дихидротестостерон (DHT). За метаболизма на тестостерона е отговорна 5-алфа редуктазата. Едновременното използване на инхибитор на 5-алфа редуктазата ще осигури намаляване на андрогенните странични ефекти. Важно е да се помни, че и анаболните и андрогенните ефекти се опосредстват от цитозолния андрогенен рецептор. Пълно отделяне на анаболните и андрогенните свойства на тестостерона не е възможно, дори с напълно инхибиране 5-алфа редуктазата.

Странични ефекти (Хепатотоксичност)

Тестостеронът не предизвиква хепатотоксичност, така че чернодробните заболявания са малко вероятни. Изследване показва потенциалът за хепатотоксичност с високи дози тестостерон чрез прием на 400 мг дневно (2800 мг седмично) от група мъже за 20 дни. Стероидът е приеман перорално за да се постигнат по-високи концентрации в чернодробната тъкан в сравнение с мускулни инжекции. Не са отчетени значителни промени в чернодробните ензими, включително албумин, билирубин, аланин-амино-трансфераза и алкална фосфатаза.

Странични ефекти (Сърдечносъдови)

Анаболните / андрогенни стероиди могат да имат вредни ефекти върху серумния холестерол. Това включва тенденция за намаляване на HDL стойностите (добър) холестерол и повишаване на LDL стойностите (лош) холестерол, който може измести баланса от HDL към LDL, което благоприятства за по-голям риск от атеросклероза. Относителното въздействие на анаболните / андрогенни стероиди върху серумните липиди зависи от дозата, начина на приложение (перорален / инжекционен,) вида стероид (ароматизиращ или неароматизиращ) и ниво на устойчивост към чернодробния метаболизъм. Анаболните / андрогенни стероиди могат също така да се отразят неблагоприятно на кръвното налягане и триглицеридите, в намаляване на ендотелната релаксация, да предизвикат лявокамерна хипертрофия или като цяло потенциално да повишат риска от сърдечносъдови заболявания и инфаркт на миокарда.

Тестостеронът оказва по-леко влияние върху сърдечносъдовите рискови фактори от синтетичните стероиди. Това се дължи отчасти на факта, че той лесно се метаболизира от черния дроб, което му позволява да намали своето въздействие върху холестерола. Ароматизирането на тестостерона също помага за смекчаване на негативните му ефекти върху серумните липиди. Направено е прочуване, в което приемането на 280 мг тестостеронов естер (енантат) седмично е показало лек, но не и статистически значим ефект върху HDL холестерола след 12 седмици, но когато е приеман с ароматазен инхибитор е наблюдавано понижаване с 25%. Изследвания, използващи 300 мг тестостеронов естер (енантат) на седмица в продължение на 20 седмици, без ароматазен инхибитор доказват намаляване само с 13% на HDL холестерола, докато при 600 мг намалението е достигнато 21%. Отрицателното въздействие от инхибиране на ароматазата трябва да се вземе под внимание при добавяне на инхибитор.

Благодарение на положителното влияние на естрогена върху серумните липиди, тамоксифен цитрат или кломифен цитрат са предпочитани ароматазни инхибитори за засегнатите от сърдечносъдови заболявания, тъй като те създават частичен естрогенен ефект в черния дроб. Това дава възможност за евентуално подобряване на липидния профил и компенсиране на някои от негативните ефекти на андрогените. С дози от 600 мг или по-малко тестостерон седмично, въздействието върху липидния профил е забележим, но не чувствително, като антиестроген (за кардиопротективни цели) не е необходим. Дози от 600 мг или по-малко седмично не дава значими промени в LDL / VLDL холестерола, триглицеридите, аполипопротеин В / С-III, С-реактивния протеин и инсулиновата чувствителност.

Когато се използва в умерени дози, инжекционата форма на тестостероновите естери обикновено се счита за най-безопаснa от всички анаболни / андрогенни стероиди. За да спомогне за намаляване на сърдечносъдовата преумора е препоръчително да се поддържа кардио тренировъчна програма и да се намали приема на наситени мазнини, холестерол и прости въглехидрати по всяко време от курса на прилагане на ААС. Препоръчва се допълване на хранителния режим с рибено масло (4 грама на ден) и естествен холестерол / антиоксидант като Lipid Stabil или продукт със сходни съставки.

Странични ефекти (Потискане на тестостерона)

Всички анаболни / андрогенни стероиди, когато се приемат в дози, достатъчни за насърчаване на мускулния растеж се очаква да потиснат ендогенното производство на тестостерон. Тестостеронът е основният мъжки андроген и създава силна отрицателна обратна връзка в ендогенното производство на тестостерон. Тестостерон-базираните медикаменти по същия начин, имат силен ефект върху хипоталамуса и регулирането на естествените хормони. След прекратяване на инжектирането на тестостеронови стимуланти естествените нива на тестостерон в тялото се възстановяват за период 1-4 месеца. Продължителната злоупотреба със стероиди може да причини вторични заболявания като хипогонадотропен хипогонадизъм.

След прекратяване употребата на всякакви анаболни андрогенни стероиди е малко вероятно натрупаната по време на цикъла маса да бъде напълно запазена. Това е особено в сила, когато се преустанови приема на силен (ароматизиращ) андроген като тестостерон енантат, при който голяма част от натрупването на маса се дължи на водната задръжка. Дисбалансът на анаболни и катаболни хормони в периода на възстановяване след цикъл може допълнително да създаде вредна среда. Препоръчва се правилна спомагателна терапия за бързото възстановяване на хормоналния баланс и в помощ на атлета за запазване на повече от спечелената мускулна маса.

Посочените по-горе нежелани ефекти не са всеобхватни. За по-подробно обсъждане на потенциалните странични ефекти, вижте раздела „Странични ефекти“.

Приложение (Основно)

Testosterone Suspension (тестостеронова суспензия) съдържа неразтворени частици тестостерон, които образуват краткодействащо депо в мускула след инжектиране. В зависимост от размера на частиците и други съставки, вложени в разтвора, инжектирането на този стероид може да причини локално възпаление, болка и зачервяване. Ветеринарните суспензии на тестостерон може да използват по-големи частици, които изискват употребата на по-голяма игла (21). Съвременните суспензии за хуманна употреба често съдържат микрокристални стероидни частици. Тези кристали са високо рафинирани и твърде малки за да бъдат видяни с невъоръжено око. Този тип обработка осигурява по-голям комфорт при инжектирането на стероида.

Приложение (Мъже)

За лечение на андрогенна недостатъчност ранните предписания посочват инжектиране на дози от 25-50 мг, 2-3 пъти седмично. В културизма обичайно прилаганата доза е 100-200 мг през2-3 дни. Атлетите, които искат да постигнат екстремно бързо нарастване на мускула инжектират 100мг дневно. Тези, които търсят мощен стероид за маса често остават много доволни от резултатите при употребата на тестостеронова суспензия. Но тези, които търсят не само количество, а и качество ще останат разочаровани, тъй като придобитата мускулатура не е твърда и плътна. Всъщност атлетите се сблъскват с голямо задържане на вода и мазнини и след това често употребяват стероиди за изчистване на вида. Алтернативно тестостероновата суспензия може да се инжектира в по-малки дози, която ще осигури по малко натрупване на естрогени. В този сценарий атлетът може да включи в употребата друг по-малко ароматизиращ или неароматизиращ стероид в зависимост от търсения ефект.

Приложение (Жени)

Testosterone Suspension (тестостеронова суспензия) рядко се назначава на жени в клиничната медицина. За целите на спорта този стероид не се препоръчва на жени поради силната му склонност към изразяване на вирилизиращи странични ефекти и инерционния му метод на приложение, който прави контролирането на кръвните нива трудно.

Наличност

Фармацевтични препарати, съдържащи тестостерон във водна суспензия остават ограничени. По-голямата част от разпространението на този стероид се осигурява от и за черните пазари.

Предлагани продукти от SH | Спортни храни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.