SH | Спортни храни - Анаболни андрогенни стероиди

Methandriol Dipropionate (Метандриол)

  • Андрогенен потенциал  30-60
  • Анаболен потенциал  90-210
  • Стандарт  тестостерон пропионат
  • Химични наименования  17-alpha-methylandrost-5-ene-3,17-beta-diol
  • Естрогенна активност  ниска към средна
  • Прогестеронова активност  ниска

Methandriol Метандриол

Описание на Methandriol и Methandriol Dipropionate (Метандриол)

Methylandrostenediol (Methandriol за кратко) е анаболен стероид, получен от дихидротестостерон. Този стероид се произвежда в две много различни форми. Първата е естерифициран methylandrostenediol, който се използва за перорален прием (въпреки че е съществувала и инжекционна форма в САЩ). Втората форма е инжекционен естерифициран methylandrostenediol дипропионат. Добавеният пропионат в инжекционната форма удължава действието на стероида в продължение на няколко дни. Принципно Methandriol (Метандриол) е С17-алкилирана форма на 5-androstenediol.

Methandriol (Метандриол) се класифицира като стероид със слаби анаболни и андрогенни свойства. Изглежда също така той проявява някаква естрогенна активност, което не го прави особено идеален за релеф. Този стероид се счита за твърде мек и не е широко популярен в средите на културизма. Понякога обаче, се използва като заместител на някои анаболни андрогенни стероиди в комбинации за различни цели.

История на Methandriol и Methandriol Dipropionate (Метандриол)

Methandriol (Метандриол) е описан за първи път през 1935г. и по същество той е много стар познайник сред синтетичните анаболни стероиди. Methylandrostendiol е разработен за медицински цели от Organon, които го продават в САЩ под търговската марка Stenediol в двете форми – methylandrostenediol за перорален прием и инжекционната форма methylandrostendiol дипропионат. Много други генерични лекарства и други наименования на methylandrostenediol скоро след разработване на стероида се появяват в САЩ през 50-те години.

Methandriol по същество е първият стероид, считан да има забележително разделяне на анаболния и андрогенния ефект, което е била постоянно преследвана цел на фармацевтичните разработчици. Ранната литература описва този стероид като значително ефективен за изграждане на мускулна маса без голяма проява на вирилизиращи странични ефекти. Бил е показан за лечение на заболявания свързани с отрицателен азотен баланс или невъзможност за синтез на протеини в организма.

Ранната преценка на Methandriol (Метандриол) като главно анаболен стероид не съответства съвсем на по-късното му приложение при хора. Установило се обаче, че при приемането му в дози, достатъчни за насърчаване на мускулния растеж, той проявява значителна андрогенна активност. Така този стероид се разглежда по-скоро като балансиран, а не като силно анаболен агент. В крайна сметка Organon продължава да развива по-ефективни анаболни стероиди, като например серията 19-nor, която включва Durabolin, Deca-Durabolin и Maxibolin и преустановява производството на Stenediol. В момента Methandriol (Метандриол) се произвежда най-вече в Австралия, като остава вложен в редица медикаменти предимно за ветеринарна употреба.

Как се разпространява Methandriol и Methandriol Dipropionate (Метандриол)

Methandriol (Метандриол) е достъпен предимно на пазарите за ветеринарни лекарства в определени страни. Най-често се разпространява в стъклен флакон от 10 и 20 мл в концентрация на стероида 55 или 75 мг/мл.

Структура и характеристика на Methandriol и Methandriol Dipropionate (Метандриол)

Methylandrostendiol е модифицирана форма на дихидротестостерон. Различава се с:
1) добавяне на метилова група при 17-алфа въглеродния атом за защита на хормона при орално приложение;
2) въвеждане на двойна връзка между въглеродните атоми 5 и 6, което увеличава анаболната силата на стероида (частично чрез устойчив на метаболизма от 3-хидроксистероид дехидрогеназа в мускулната тъкан).
Methylandrostenediol дипропионат е модифициран с прибавяне на 2 естера на карбоксилната киселина (пропионова киселина) при 3-бета и 17-бета хидроксилните групи, които забавят освобождаването на methylandrostenediol от мястото на инжектиране (депо).

Странични ефекти (Естрогенни)

Methandriol (Метандриол) не се ароматизира пряко от организма, въпреки че един от неговите известни метаболити е метилтестостерон, който може да ароматизира.

За Methlyandrostenediol също така се смята, че има някаква естрогенна активност и се определя за слабо до умерено естрогенен стероид. Гинекомастията е възможно по време на приема, но обикновено само когато стероидът се използва в по-високи дози. Задържането на вода и мазнини също могат да създадат проблеми, но отново в зависимост от дозата. Чувствителните на естрогенна активност атлети може да се наложи да приемат антиестроген като Нолвадекс, за да се сведат до минимум страничните ефекти.

Странични ефекти (Андрогенни)

Въпреки че е класифициран като анаболен стероид, methylandrostenediol е достатъчно андрогенен. Андрогенните нежелани реакции са чести прояви при употребата на този стероид. Възможни са проявата на: мазна кожа, акне, окосмяване на лицето и тялото. Мъжете с генетично предразположение към косопад (андрогенна алопеция) може да забележат ускорено оплешивяване. Тези, които са загрижени за косопада могат да намерят по-удачен вариант в употребата на Deca Durabolin (нандролон деканоат), който е сравнително по-малко андрогенен стероид.

Жените трябва да са наясно за потенциалните вирилизиращи ефекти на анаболните / андрогенни стероиди. Те могат да включват промяна в тембъра на гласа, менструални нарушения, промени в структурата на кожата, окосмяване на лицето и увеличаването на клитора. Имайте предвид, че methylandrostenediol не се повлиява от ензима 5-алфа редуктаза, така че относителната му андрогенност не се влияе от съвместната употреба на финастерид или дутастерид.

Странични ефекти (Хепатотоксичност)

Methandriol (Метандриол) 17-алфа алкилирано съединение. Тази промяна предпазва лекарството в черния дроб, което позволява много висок процент навлизане на препарата в кръвния поток след перорално приложение. 17-алфа алкилирани анаболни / андрогенни стероиди могат да бъдат хепатотоксични. Продължителен прием или прием на големи дози може да доведе до увреждане на черния дроб. В редки случаи може да се развие животозастрашаваща чернодробна дисфункция. Препоръчително е периодично посещение лекар по време на всеки цикъл за проследяване на чернодробните ензими. Приемът на 17-алфа алкилирани стероиди обикновено се ограничава до 6-8 седмици в опит да се избегне възпаление на черния дроб.

Инжекционната форма на този стероид натоварва по-малко черния дроб чрез избягване на метаболизирането му при първото преминаване на пероралната форма, но въпреки това той все така може да бъде значително хепатотоксичен. Тежки чернодробни усложнения са рядкост, но те не могат да бъдат изключени особено вследствие приема на големи дози или прекалено продължителен прием. Използването на добавка за детоксикация на черния дроб като Liv-52 или Есенциале Форте се препоръчва по време на приема на всякакви хепатотоксични анаболни / андрогенни стероиди.

Странични ефекти (Сърдечносъдови)

Анаболните / андрогенни стероиди могат да имат вредни ефекти върху серумния холестерол. Това включва тенденция за намаляване на HDL стойностите (добър) холестерол и повишаване на LDL стойностите (лош) холестерол, който може измести баланса от HDL към LDL, което може да увеличи риска от атеросклероза. Относителното въздействие на анаболните / андрогенни стероиди върху серумните липиди зависи от дозата, начина на приложение (перорален / инжекционен,) вида стероид (ароматизиращ или неароматизиращ) и ниво на устойчивост към чернодробния метаболизъм.

Анаболните / андрогенни стероиди могат също така да се отразят неблагоприятно на кръвното налягане и триглицеридите, в намаляване на ендотелната релаксация, да предизвикат лявокамерна хипертрофия или като цяло потенциално да повишат риска от сърдечносъдови заболявания и инфаркт на миокарда.

За да спомогне за намаляване на сърдечносъдовата преумора е препоръчително да се поддържа кардио тренировъчна програма и да се намали приема на наситени мазнини, холестерол и прости въглехидрати по всяко време от курса на прилагане на ААС. Препоръчва се допълване на хранителния режим с рибено масло (4 грама на ден) и естествен холестерол / антиоксидант като Lipid Stabil или продукт със сходни съставки.

Странични ефекти (Потискане на тестостерона)

Всички анаболни / андрогенни стероиди, когато се приемат в дози, достатъчни за насърчаване на мускулния растеж се очаква да потиснат ендогенното производство на тестостерон. След прекратяване на приема на тестостеронови стимуланти естествените нива на тестостерон в тялото се възстановяват за период 1-4 месеца. Продължителната злоупотреба със стероиди може да причини вторични заболявания като хипогонадотропен хипогонадизъм. Посочените по-горе нежелани ефекти не са всеобхватни. За по-подробно обсъждане на потенциалните странични ефекти, вижте раздела „Странични ефекти„.

Приложение (Основно)

Проучванията показват, че като орален анаболен стероид приемът на Methandriol (Метандриол) с храна може да намали неговата усвояемост. Това се дължи на мастноразтворимия характер на стероидните хормони, които имат склонност да се разтварят в неразградените хранителни мазнини и това е причина за намаляване усвояването от стомашно-чревния тракт. За максимално усвояване този стероид трябва да се приема на празен стомах.

Приложение (Мъже)

Ранните предписания на Stenediol препоръчват доза от 25 мг, приета 2 до 5 пъти седмично перорално или интрамускулно. За целите на културизма обичайната доза е 25-50 мг дневно за оралната форма на стероида и 200-400 мг на седмица за инжекционната. За да се запазят нивата в кръвта по-равномерни с инжекционната употреба, обикновено този стероид се инжектира веднъж на всеки три до четири дни.

Циклите с употреба на този стероид обикновено траят не повече от 6-8 седмици, с цел да се сведе до минимум хепатотоксичността и натоварването на черния дроб и стойностите на холестерола. Такава употреба е достатъчна за умерен прираст в мускулния размер и сила, придружен от ниско ниво на задържане на вода.

Приложение (Жени)

За целите на културизма Methandriol (Метандриол) не се препоръчва за жени поради андрогенния си характер и тенденция за проява на вирилизиращи странични ефекти.

Наличност

Фармацевтични препарати, съдържащи Methandriol се намират трудно. Единствената страна, в която този стероид все още се произвежда е Австралия, където няколко ветеринарни препарати включват Methandriol. Тези продукти обаче рядко се търгуват международно, което се дължи на строгия контрол върху анаболните стероиди в тази страна.

Снимки

Methandriol (Метандриол) british-dragon-methandriol-dipropionate

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.