SH | Спортни храни - Анаболни андрогенни стероиди

Anavar / Анавар (Oxandrolone / Оксандролон)

  • Андрогенен потенциал  24
  • Анаболен потенциал  332-630
  • Стандарт  Methyltestosterone (орален)
  • Химични наименования  17b-hydroxy-17a-methyl-2-oxa-5a-androstane-3-one
  • Естрогенна активност  няма
  • Прогестеронова активност  няма

testosterone-molecular-structure Anavar / Анавар (Oxandrolone / Оксандролон)

Описание на Anavar / Анавар (Oxandrolone / Оксандролон)

Oxandrolone, Anavar е орален анаболен стероид, получен от дихидротестостерон. Той е разработен с цел силно разделяне на анаболния от андрогенния ефект и няма значима естрогенена или прогестеронова дейност. Той се характеризира с това, че е сравнително лек анаболен стероид, в сравнение с другите анаболни препарати.  Пригоден е за насърчаване на растежа, плътността и качеството на мускулната тъкан без значителните странични ефекти, присъщи за повечето анаболни стероиди. В анализи, милиграм от препарата показва шест пъти по-висока анаболна активност от тестостерона като същевременно има значително по-малка андрогенност. Този стероид е един от любимите в диетата на културисти и лекоатлети, които се стремят към чиста и качествена мускулна тъкан без мазнини или задържане на вода.

Историяна на Anavar / Анавар (Oxandrolone / Оксандролон)

Oxandrolone (Анавар) е описан за първи път през 1962г. Той се разработва няколко години по-късно от G.D. Searle & Co. (сега Pfizer), които разпространяват медикамента в САЩ и Холандия под търговското наименование Anavar (Анавар). Searle също лицензират други търговски наименования на препарата и го разпространяват като Lonavar в Аржентина и Австралия, Lipidex в Бразилия, Antitriol в Испания, Anatrophill във Франция, и Protivar. Oxandrolone (Анавар) е разработван да бъде изключително щадящ орален анаболен стероид и да може да се използва безопасно дори от жени и деца. В тази връзка той наистина показва много добра поносимост от мъже, жени и деца. В ранните си години Anavar е бил предложен за редица терапевтични приложения., включително насърчаване растежа на мускулната тъкан при лечение на катаболни заболявания, следоперативни възстановителни процедури, травми, инфекции или продължителен прием на кортикостероиди, също в подпомагане на костната плътност при лечение на остеопороза.

През 1980 г. FDA (Агенция за контрол на храните и лекарствата в САЩ) преразглеждат Anavar и одобряват употребата му да включва подпомагане наддаването на тегло след операция, хронична инфекция, травма, или загуба на тегло без определена патофизиологична причина. Независимо от тяхната рецензия, Searle решават доброволно да прекратят продажбата на Anavar на 1 юли, 1989 г. Спирането от продажби се дължи на нарастващата обществена загриженост относно употребата на анаболни стероиди в спортните среди. Anavar е изтеглен от пазара в САЩ напълно. Скоро след това продукти на международните пазари, съдържащи Oxandrolone (често продавани от или по лиценз от Searle) започват да изчезват. След 1990г. в продължение на няколко години Anavar престава да съществува на пазара.

Изминават приблизително 6 години когато таблетките Oxandrolone (Анавар) се връщат отново на американския пазар. Продуктът се завръща в аптеките през декември 1995г., но този път под името Oxandrin на Bio-Technology General Corp. (BTG). Фармацевтичният производител възнамерява да продължи разпространяването на Oxandrolone за същите, одобрени от FDA приложения при лечение на заболявания, свързани с линеене, но също така внася предложение за употребата на препарата при съпътстващите терапии на болни от СПИН, хепатит, синдром на Търнър при жените и забавяне растежа при закъснял пубертет при мъжете.

Bio-Technology General Corp. получават 6 годишен монопол за разпространение на лекарството за тези цели, което създава условие за много високата му продажна цена. Много от пациентите, приемащи лекарството са възмутени когато научават., че приемът на лекарството ще им струва (при цена на едро) между $ 3,75 и $ 30 на ден, което е в пъти по скъпо спрямо разпространявания Anavar преди няколко години. Няколко години по-късно BTG пускат на пазара таблетки от 10мг за да намалят относително високата цена на лекарството.

Oxandrin® продължава да се продава в САЩ, но сега е под лейбъла на Savient (известен преди като BTG). В момента той е одобрен от FDA за употреба като допълнителна терапия при насърчаване наддаване на тегло след тежки операции, хронични инфекции, тежки травми, както и при някои пациенти, които без категорични патофизиологични причини не успяват да поддържат нормално тегло, компенсиране на протеиновия катаболизъм свързан с продължително приложение на кортикостероиди, и за облекчаване на болката в костите при остеопороза. Много различни версии на лекарството са вече на разположение в САЩ, което е намалило цената на Oxandrolone (Анавар).

Как се разпространява Anavar / Анавар (Oxandrolone / Оксандролон)

Oxandrolone (Анавар) се разпространява на определени пазари за хуманни лекарства. Съставът и дозировката може да варира според страната и производителя. Оригиналната марка Анавар съдържа 2.5мг активно вещество в таблетка. Oxandrin съдържа 2,5мг или 10мг в една таблетка. Други марки обикновено съдържат 2.5мг, 5мг, или 10мг активно вещество в една таблетка.

Структура и характеристика на Anavar / Анавар (Oxandrolone / Оксандролон)

Oxandrolone (Анавар) е модифицирана форма на дихидротестостерон. Различава се с:
1) добавяне на метилова група при 17-алфа въглеродния атом за защита на хормона при орално приложение
2) заместването на 2-въглерода в А-пръстена с кислороден атом. Oxandrolone (Анавар) е единственият наличен в търговската мрежа стероид с такава замяна на своята основна структура на пръстена, която значително увеличава анаболния потенциал на стероида (става устойчив на метаболизма от 3-хидроксистероид дехидрогеназа в мускулна тъкан).

Странични ефекти (Естрогенни)

Oxandrolone (Анавар) не ароматизира в тялото и не е измеримо естрогенен. Той също не е свързан с прогестероновата активност. Приемът на антиестроген не е необходим при употреба на този стероид, като гинекомастията не трябва да притеснява дори хора с повишена чувствителност. Тъй като естрогенът е обичайният виновник за задържане на вода, Oxandrolone (Анавар) помага в оформянето на стегната, релефна и жилава мускулатура, без притеснение от задържане на течности. Това го прави изключително харесван препарат в циклите за орелефяване, когато задържането на мазнини и течности е най-нежеланият ефект. Oxandrolone (Анавар) е също много популярен сред спортистите, които практикуват спортове като спринт, плуване и гимнастика. В такива дисциплини обикновено увеличаването на теглото от водна задръжка не е търсен ефект, а Oxandrolone (Анавар) влияе много благоприятно върху прираста на малко, но чиста мускулна маса и е много по удобен препарат в сравнение с по-ниско качественото покачване на тегло с употребата на ароматизиращи агенти.

Странични ефекти (Андрогенни)

Въпреки че е класифициран като анаболен стероид, проявата на андрогенни странични ефекти е възможно. Това може да включва пристъпи на мазна кожа, акне, окосмяване на лицето и тялото. Анаболните / андрогенни стероиди също могат да благоприятстват оплешивяването. Жените трябва да са наясно за потенциалните вирилизиращи ефекти на анаболните / андрогенни стероиди. Те могат да включват промяна тембъра на гласа, менструални нарушения, промени в структурата на кожата, окосмяване на лицето, и на увеличаването на клитора. Oxandrolone (Анавар) е стероид с ниска андрогенна активност по отношение на изграждане, което повдига прага на страничните андрогенни ефекти високо, в сравнение с повечето андрогенни стероиди като тестостерон, метандростенолон или флуоксиместерон.

Ниската андрогенна активност на Oxandrolone (Анавар) се дължи отчасти на това, че е производно на дихидротестостерон. Така се създава по-малко андрогенен стероид и медикаментът не достига капацитета за взаимодействие с ензима на 5-алфа редуктазата за превръщането му в по-мощната форма „ди-хидро“. По същество, Oxandrolone (Анавар) има едно по-балансирано ниво на ефикасност. Подобна е ситуацията при употребата на препаратите Primobolan и Winstrol, които също са получени от дихидротестостерон.

Странични ефекти (Хепатотоксичност)

Oxandrolone (Анавар) е 17-алфа алкилирано съединение. Тази промяна предпазва лекарството в черния дроб, което позволява много висок процент навлизане на препарата в кръвния поток след перорално приложение. 17-алфа алкилирани анаболни / андрогенни стероиди могат да бъдат хепатотоксични. Продължителен прием или прием на големи дози може да доведе до увреждане на черния дроб. В редки случаи може да се развие животозастрашаваща чернодробна дисфункция. Препоръчително е периодично посещение лекар по време на всеки цикъл за проследяване на чернодробните ензими. Приемът на 17-алфа алкилирани стероиди обикновено се ограничава до 6-8 седмици, в опит да се избегне възпаление на черния дроб.

Oxandrolone (Анавар) предполага по-малко чернодробно претоварване в сравнение с други 17-алфа алкилирани анаболни / андрогенни стероиди за перорален прием. Прозиводителите съобщават, че като анаболен стероид oxandrolone не се метаболизира в черния дроб както други 17-алфа алкилирани препарати, което е фактор за по-ниска хепатотоксичност. Това се доказва от факта, че повече от 1/3 от този стероид се отделя чрез урината непроменен. Друго проучване, сравняващо ефектите на Oxandrolone (Анавар) към други алкилирани агенти, включително метилтестостерон, norethandrolone, флуоксиместерон и Methandriol показа, че Oxandrolone причинява най-ниската стойност на BSP (маркер на чернодробния стрес). 20мг oxandrolone показва 72% по-ниски стойности на BSP от същата доза флуоксиместерон, което е значителна разлика, като и двата препарата са 17-алфа алкилирани.

Скорошно проучване разглежда увеличаване дозите (20 мг, 40 мг и 80 мг) на Oxandrolone (Анавар) при 262 ХИВ позитивни мъже. Приемът е прилаган за период от 12 седмици. Групата мъже, приемали 20 мг Oxandrolone (Анавар) на ден не показва статистически значими признаци на хепатотоксичност в чернодробните ензими (AST / ALT; амино-трансфераза и аланин амино-трансфераза). При мъжете, приемащи 40 мг е отчетено средно увеличение от приблизително 30-50% в чернодробните ензимни стойности, докато групата приемаща 80 мг е отчетено приблизително увеличение 50-100%. Докато сериозна хепатотоксичност не може да се изключи при приема на Oxandrolone, тези проучвания предполагат, че препаратът е сравнително по-безопасен от други алкилирани агенти.

Използването на добавка за детоксикация на черния дроб като Liver Stabil, Liv-52, или Есенциале Форте се препоръчва по време на приема на всякакви хепатотоксични анаболни / андрогенни стероиди.

Странични ефекти (Сърдечносъдови)

Анаболните / андрогенни стероиди могат да имат вредни ефекти върху серумния холестерол. Това включва тенденция за намаляване на HDL стойностите (добър) холестерол и повишаване на LDL стойностите (лош) холестерол, който може измести баланса от HDL към LDL, което благоприятства повишаване на риска от атеросклероза. Относителното въздействие на анаболните / андрогенни стероиди върху серумните липиди зависи от дозата, начина на приложение (перорален / инжекционен)., вида стероид (ароматизиращ или неароматизиращ) и ниво на устойчивост към чернодробния метаболизъм. Анаболните / андрогенни стероиди могат също така да се отразят неблагоприятно на кръвното налягане и триглицеридите, в намаляване на ендотелната релаксация., да предизвикат лявокамерна хипертрофия, или като цяло потенциално да повишат риска от сърдечносъдови заболявания и инфаркт на миокарда.

Oxandrolone (Анавар) има силен ефект върху чернодробнoто влияние върху холестерола, поради своята структурна устойчивост към чернодробния метаболизъм, неароматизиращата си природа и начин на приложение. В цитираното по-горе изследване направено сред ХИВ позитивни мъже, приемащи 20 мг Oxandrolone (Анавар) дневно за 12 седмици, е отчетено средно намаление на HDL с 30%. HDL стойности са потиснати с 33% при групата, приемаща 40мг на ден и 50% сред приемащите 80мг на ден. Това е придружено от значимо повишение на LDL стойностите (около 30-33%) в групите с прием на 40мг и 80мг, което от своя страна увеличава риска от атеросклероза. Анаболните / андрогенните стероиди е възможно също така да се отразят неблагоприятно върху кръвното налягане и триглицеридите., в намаляване на на ендотелната релаксация, и в причиняване на левокамерна хипертрофия, а тези състояния от своя страна да увеличат риска от сърдечносъдови заболявания и инфаркт на миокарда.

Oxandrolone (Анавар) е разглеждан като възможно лекарство при пациенти, страдащи от висок холестерол или триглицериди. Изследвания показват, че препаратът е способен да понижи общите стойности на холестерола и триглицеридите сред някои хиперлипидемични пациенти Така е смятан за потенциално лекарствено средство за понижаване на липидите. С допълнително проучване е установено обаче., че всяко намаляване от общите стойности на холестерола е съпроводено с преразпределение в съотношението между добър(HDL) до лош(LDL) холестерол, който благоприятства по-висок атерогенен риск. Това обезмисля всякакъв положителен ефект на лекарството върху триглицеридите или общия холестерол, и всъщност го прави потенциална опасност по отношение на сърдечния риск, особено когато се приема за продължителни периоди от време.

Като група анаболните / андрогенните стероиди са склонни да произвеждат неблагоприятни промени в липидния профил и наистина не са полезни при заболявания на липидния метаболизъм. Както орален 17-алфа алкилиран стероид Oxandrolone е още по-рисков по отношение на изложеното в сравнение с естерифицираните инжекционни препарати като тестостерон или нандролон.

За подпомагане намаляването на сърдечносъдовата преумора е препоръчително да се поддържа кардио тренировъчна програма и да се намали приема на наситени мазнини, холестерол и прости въглехидрати по всяко време от курса на прилагане на ААС. Препоръчва се допълване на хранителния режим с рибено масло (4 грама на ден) и естествен холестерол / антиоксидант като Lipid Stabil или продукт със сходни съставки.

Странични ефекти (Потискане на тестостерона)

Всички анаболни / андрогенни стероиди, когато се приемат в дози, достатъчни за насърчаване на мускулния растеж се очаква да потиснат ендогенното производство на тестостерон. Oxandrolone (Анавар) не е изключение в това отношение. В цитираното по-горе изследване при приема за 12 седмици, в групата приемащи 20мг или 40мг на ден е отчетено приблизително 45% намаляване на серумните нива на тестостерон. В групата, приемащи 80мг дневно е забелязан спад с 66% в нивата на тестостерона. След прекратяване употребата на анаболни стероиди естествените нива на тестостерон в тялото се възстановяват за период 1-4 месеца.

Продължителната злопупотреба със стероиди може да причини вторични заболявания като хипогонадотропен хипогонадизъм. Посочените по-горе нежелани ефекти не са всеобхватни. За по-подробно обсъждане на потенциалните странични ефекти, вижте раздела „Странични ефекти“.

Приложение (Основно)

Проучванията показват, че като орален анаболен стероид приемът на Oxandrolone (Анавар) с храна може да намали неговата усвояемост. Това се дължи на мастноразтворимия характер на стероидните хормони, които имат склонност да се разтварят в неразградените хранителни мазнини и това е причина за намаляване усвояването от стомашно-чревния тракт. За максимално усвояване този стероид трябва да се приема на празен стомах.

Приложение (Мъже)

Предписанията за прием на Anavar обикновено посочват дневна доза от между 2.5мг и 20мг (5-10 мг са най-често срещаните). Приемът се препоръчва за период от две до четири седмици, но при необходимост периодът може да бъде увеличен до 3 месеца. В средите на спорта обичайната доза е 15-25 мг на ден, прием за 6 до 8 седмици.

Oxandrolone (Анавар) често се комбинира с други стероиди за по-добри резултати. Например докато покачват маса спортистите добавят 200-400 мг тестостеронов естер (Cypionate, енантат, или пропионат) на седмица. Резултатът дава значителен прираст на нова мускулна маса, с по-добро ниво на водна задръжка и мазнини, отколкото ако приемате само по-висока доза тестостерон.

В цикли за орелефяване, оксандролон може да се комбинира последователно с неароматизиращи стероиди като например 150 мг седмично тренболонов естер или 200-300 мг Primobolan® (Methenolone енантат). Съществува и схема в комбинация с 200-400 мг ниско естрогенен препарат като Deca-Durabolin® (нандролон деканоат) или Equipoise® (болденон ундециленат). Такива комбинации работят силно в посока подчертаване на мускулната дефиниция.

Приложение (Жени)

Информацията за предписване на oxandrolone не посочва различна доза за жени. Отбелязва се обаче, че препаратът не трябва да се употребява при бременност. Жените, които се притесняват от вирилизиращите ефекти на много от стероидите ще намерят употребата на oxandrolone за много удобна, защото изразяването на подобни ефекти при ниски дози е рядкост. Нетърпеливите спортистки могат да комбинират oxandrolone с друг мек анаболен стероид като Winstrol®, Primobolan® или Durabolin®. С комбинирането им спортуващите дами ще забележат по-бърз и изразен ефект на мускулната дефиниция, но това също ще увеличи риска от хепатотоксичност и андрогенните странични ефекти.

Наличност

Oxandrolone (Анавар) е на разположение в САЩ и в двете си форми 2.5 мг и 10 мг. Извън САЩ обаче, фармацевтични препарати, съдържащи оксандролон са доста ограничени. Лекарството се разпространява само на пазари в Западна Европа. През последните години производството все повече се измества към по-слабо регулираните пазари в Азия.

Документи за изтегляне

Документи за изтегляне Oxandrolone листовка за пациентаДокументи за изтегляне Oxandrin листовка за пациента

Предлагани продукти от SH | Спортни храни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *