Андроген – свойства, информация, структура, типове

Осветление за андрогенния хормон, тестоид/андроген – академично изследване

Андроген се нарича също андрогенен хормон или тестоид. Понятието е обширно се използва за физически и синтетични съединения в организма. Вътрешните органи  в тялото и мозъка на човека взаимодействат с андроген по много начини. Отличителните му ефекти, за които многократно е констатирано и тотално установени са псхически и физически (при наднормени нива)

Психологични ефекти – тестоид (андроген) в силно покачени дози се свързва с:

Анаболна: Андрогенна активност на тестостерон, андростендион и androst-5-ene-3β,17β-diol
Анаболна: Андрогенна активност на тестостерон, андростендион и androst-5-ene-3β,17β-diol
 • прекалена самоувереност
 • невъзможност за самоконтрол
 • империлиастична експанзия
 • антисоциални действия, главно сляти с внушение за могъщество и небесна сила.

Тези качества не са реални – присъстват единствено в психиката на човека. Могат да бъдат проявени при изключителни условия, единствено при силно завишени дози на хормона в тялото на човека. Злоупотребата с анаболни препарати е причина за тяхната проява.

Циркулиращите нива на Андрогена могат да повлияят на поведението и заради чувствителността на невроните. Андрогенните нива са замесени в регулацията на човешката агресия и либидото. Способни са да променят структурата на мозъка в много видове – включително мишки, плъхове и примати с производството на половите разлики, предизвикани от ефекта му. Данните от неврогенезата (образуване на нови неврони) от проучвания с мъжки плъхове са показали че андроген е полезен за хипокампуса в мозъка – областта за отделяне на ефекта от андрогените върху поведението.

Физически ефекти (външни белези) – тестоид (андроген) при завишени нива:

Riot and disorder from Androgen and Steroids

 • окосменост
 • мазна кожа
 • акне – по гърба и лицето
 • ерекция (нееднократна или непрекъсната)
 • желание за метеж и безредици

Употребата на някои орални или инжекционни анаболни стероиди и фармацевтични продукти за спортни цели, с въздействието си биха могли да стимулират и произведат прекалено високи нива на Андроген, Тестоид или да отклонят нормалните му нива. В тези случаи задължително са необходими протектори, които неутрализират и дори подпомагат процеса при който спортистите се подготвят със средствата за възстановяване. Едно от тези лекарства е Серпафар (Кломифен цитрат) – този продукт има антиестрогенно действие, с подобрена формула и повече качества от предшественика си Proviron. Serpafar преустановява напълно вредата и рисковете от страничните ефекти при употребата на продукти с андрогенни характерности.

Кои са протекторите и средствата за нормализиране на андрогена в тялото

Серпафар – Clomifene Citrate преустановява и предпазва единствено от физиологични рискове и странични ефекти, но не и от психологическите рискове, които тези стимулатори предизвикват. При хора с неправилно психично състояние (ненормални/психично болни/луди), андрогенните стероиди са не само противопоказни, но и могат да бъдат неприятен фактор за негативни последствия. Употребата на андрогенни стероиди в комбинация с антидепресанти и лекарства за нарушения в мозъка е фатална!

Фактология и действия на хормона

Андроген е стероиден хормон, който стимулира и контролира развитието, поддържането и признаците на мъжественост. Присъства във всички гръбначни живи организми. Свързва се по биологичен път с андрогенните рецептори в тялото. Този процес включва индикация в половите органи и при извъннормени показатели се получава развитие на вторични мъжки полови белези
(информация в странични ефекти от анаболни стероиди на SH | Sportnihrani).

За пръв път андрогените са открити през 1936 година.

Социално приложение на андрогените

androarnoldshАндрогени могат да се наричат и андрогенни стероиди, анаболни средства (анаболи, зоб, химия). Във фармацевтичното си приложение, тези хормонални медикаменти се употребяват от четири типа психологическите особи, с приложение и като добавка за трансформация:

 1. Състезатели – това са хора, които употребяват средството за спортни цели и постижения. При тях главните причини са подобрение на свойства като издържливост, смелост, сила, бързина, гъвкавост и др. Сред тях са културисти, които се състезават на регионално, национално или световно ниво. Също така лекоатлети, ММА играчи, борци, щангисти, боксьори и голяма степен спортове като волейбол, баскетбол, хандбал и почти всички олимпийски дисциплини;
 2. Специализирани структури – охранителна дейност или подразделения на държавни органи с цел поддържане и висота в максимален блясък при физическите качества на бойните единици;
 3. Комплексари – субекти с чувство за малоценност. Те искат да се усещат значими, употребявайки анаболни стероиди целят да подобрят външния си вид и главно формата на мускулите си, като голям процент от тях се стремят да притежават генерално релефен корем (преса);
 4. Педали – хомосексуалисти над средната възраст – тези личности имат за цел да бъдат харесвани и желаят привлекателно тяло, с което да съблазняват или обратното – да бъдат обект на изкушение;
 5. Курвари – безнравствени женоугодници (донжуани) – мъже, които целят да правят секс с максимално много жени. Имайки репутация на прелъстители, те искат да подмамват до краен предел тела от срещуположния пол в леглото си, събирайки количество опит с разнолики момичета (без значение невинни или порочно омърсени) – осъществявайки сумарен престиж от многократните бройки, с които са имали полови отношения. Те ползват стероидите с цел да имат по-внушителен външен вид.

Хормона андроген е предшественик на всички естрогени. Най-известният андроген е тестостерон. DHT (дехидротестостерон) и андростендион са по-малко известни като цяло, но са от еднаква важност при развитието на мъжете. Дехидротестостерона (DHT) в живота на ембрионите (клетки в организма) предизвиква диференциация (развитие и промяна) в човешкия организъм. Странични ефекти на Андрогена могат да бъдат и развитие на пениса, скротума и простатата. Нежелани реакции при злоупотреба са оплешивяване, растеж на простата и неестествени процеси в дейността на мастните жлези.

shsteroidogenesis

Типове и видове Андроген

Една от подгрупите на андрогена са надбъбречните андрогени. Те са мост, който свързва всяка частица от 19-въглеродно синтезираните стероиди чрез кората на надбъбречната жлеза в най-вътрешния слой на тази област – зонула ретикуларис (zonula reticularis). Това функциониране в зонула ректикуларис е слабо и се задейства от стероидните прекурсори, включително дехидроепиандростерон (DHEA), дехидроепиандростенон сулфат (DHEA-S) и андростендион.

Освен тестостерон, другите андрогени включват:

 • Дехидроепиандростенолон (DHEA) – стероиден хормон, който се произвежда от надбъбречната кора с холестерола. Това е основен прекурсор на естествени естрогени. DHEA се нарича също дехидроизоандростерон или дехидроандростерон.
 • Андростендион (Andro) – андрогенен стероид, който се произвежда от тестисите, кората на надбъбречната жлеза и яйчниците. През времето, когато андростендиона се превръща в метаболитен тестостерон и други андрогени, Андростендионът е майката на естронът (процес, при който се произвежда естроген). Използването на Андростендион като средство в олимпийски дисциплини е било забранено от Международния олимпийски комитет, както и други организации.
 • Андростендиол – стероиден метаболит, който действа като основен регулатор в секрецията на процесите на андрогена.
 • Андростерон – странична химическа реакция по време на разграждането на андрогени, получен от прогестерон, който също има маскулинизиращ ефект (обратното на феминизация – омъжествяване, придобиване на мъжки облик), но с една седма от интензивността на тестостерон. Намира в плазмата и урината, приблизително в равни количества при мъже и жени.
 • Дехидротестостерон (DHT) – метаболит на тестостерона. С по-силен ефект от тестостерона с това, че се свързва по-силно към андрогенните рецептори. Произвежда се в кожата и репродуктивната тъкан.

Leave a Reply

Your email address will not be published.