Methyltestosterone (Метилтестостерон)

  • Андрогенен потенциал  94-130
  • Анаболен потенциал  115-150
  • Стандарт  тестостерон
  • Химични наименования  17b-hydroxy-17a-methyl-4-androsten-3-one, 17alpha-methylandrost-4-en-3-one-17b-ol
  • Естрогенна активност  висока
  • Прогестеронова активност  незначителна

Methyltestosterone (Метилтестостерон)

Описание на Methyltestosterone (Метилтестостерон)

Methyltestosterone (Метилтестостерон) е перорална форма на главния мъжки андроген тестостерона. Разглеждайки структурата на този стероид виждаме, че той е основно тестостерон с добавена метилова група на 17-алфа позиция, което го защитава при перорално приложение. Полученото съединение “метилиран тестостерон” е един от първите произведени орални стероиди.

Областта на разработка на анаболните стероиди се развива много през годините и днес метилтестостеронът се разглежда като доста “суров” в сравнение с много други орални стероиди, разработени през годините. Действието на този стероид е умерено анаболно и андрогенно, с висока естрогенна активност благодарение на ароматизацията му до 17-алфа метилестрадиол. Това обикновено прави метилтестостерон твърде неприятен (от гледна точка на естрогенни странични ефекти), при употребата му с цел натрупване на мускулна маса.

История на Methyltestosterone (Метилтестостерон)

Methyltestosterone (Метилтестостерон) за първи път е описан през 1935г. и е един от първите андрогенни стероиди (след Proviron – първият андроген за перорален прием), използвани в клиничната медицина. Неговата основна клинична употреба като лекарство е за контролиране нивата на тестостерон при мъже с недостатъчно ендогенно производство на хормона, въпреки че този стероид намира много други приложения през годините. Те включват лечение на крипторхизъм, карцином на гърдата при жените в менопауза, остеопороза и др.

Metandren Linguets от Ciba Pharmaceutical може би е най-популярното име на медикамент, съдържащ Methyltestosterone (Метилтестостерон), продаван от 1950г. до 1990г. Таблетките се поставят под езика или между венеца и вътрешната страна на бузата, където се разтварят и стероидът навлиза в кръвния поток през лигавицата, прескачайки първото преминаване през черния дроб. Този метод на прием на стероида приблизително удвоява бионаличността на метилтестостерона и също така осигурява пикови нива приблизително 1 час след приема. Въпреки че Metandren Linguets на Ciba вече не са достъпни на пазара, сублингвални/букални таблетки метилтестостерон все още се произвеждат и днес.

Methyltestosterone остава спорен стероид. Въпреки че има дълга история и може би оправдан рекорд за безопасност, той вече не е широко използван и дори е бил изтеглен от много пазари на хуманни лекарства. Немските ендокринолози са направили официално изявление, в което твърдят, че метилтестостерон е остарял от 1981 г. и лекарството е отстранено от германските аптеки до седем години след това. Повечето европейски държави последвали примера. Лекарството остава на разположение в Съединените щати, въпреки че повечето клиницисти обикновено го намират за лош избор и не го предписват.

Неговата потенциална хепатотоксичност обикновено се посочва като причина за това, особено когато се предвижда дългосрочна андрогенна терапия. Единственото изключение изглежда е нарастващият интерес към използване на перорален метилтестостерон в ниски дози за лечение на жени в менопауза. Успехът на Estratest на Solvay показва бъдеще в приложението на този стероид. Много страни не произвеждат вече това лекарство, особено като продукт с единична съставка, но метилтестостерон продължава да бъде произвеждан в много други.

Как се разпространява Methyltestosterone (Метилтестостерон)

Methyltestosterone (Метилтестостерон) е широко достъпен на пазарите за хуманни лекарства по света. Съставът и дозировката може да варира според страната и производителя. Най-често той се доставя като таблетки от 5 мг, 10 мг, 25 мг и 50 мг във флакони или блистери, съдържащи обикновено 20, 40, 50 или 100 таблетки.

Структура и характеристика на Methyltestosterone (Метилтестостерон)

Methyltestosterone (Метилтестостерон) е модифицирана форма на тестостерон. Той се различава с добавяне на метилова група при 17-алфа въглеродния атом, която помага за защитата на хормона при орално приложение. Типично за 17-алфа алкилирането, полученият стероид има по-ниска анаболна активност от своя родител тестостерона.

Странични ефекти (Естрогенни)

Methyltestosterone (Метилтестостерон) се ароматизира в организма и е изключително естрогенен поради превръщането му в 17-алфа метилестрадиол, синтетичен естроген с висока биологична активност. 17-алфа метилирането действително забавя скоростта на ароматизиране, въпреки че мощната природа на 17-метилестрадиол компенсира това. Гинекомастията е често срещан проблем по време на приема и може да се прояви доста рано в цикъла (особено когато се използват по-високи дози). В същото време задържането на вода може да се превърне в проблем, причинявайки забележителна загуба на мускулната дефиниция, както и едновременото подкожно задържане на вода и мазнини.

За да се избегнат силните естрогенни странични ефекти може да е необходима употребата на антиестроген като Нолвадекс. Приемащият стероида може да редува приема на антиестроген с ароматазен инхибитор като Аримидекс (анастрозол), който е по-ефективен в контрола на естроген. Инхибиторите на ароматаза обаче, може да бъдат доста скъпи в сравнение със стандартните терапии за контрол на естроген и също могат да имат отрицателен ефект върху липидите в кръвта.

Странични ефекти (Андрогенни)

Methyltestosterone (Метилтестостерон) се класифицира като андроген и страничните андрогенни ефекти са често явление. Те могат да включват: мазна кожа, акне, окосмяване на лицето и тялото. Мъжете с генетично предразположение към косопад (андрогенна алопеция) може да забележат ускорено оплешивяване. Тези, които са загрижени за косопада могат да намерят по-удачен вариант в употребата на нандролон деканоат, който е сравнително по-малко андрогенен стероид. Като силен андроген този стероид може да увеличи агресивността.

Жените трябва да са наясно за потенциалните вирилизиращи ефекти на анаболните / андрогенни стероиди, особено от силен андроген като тестостерона. Те могат да включват промяна в тембъра на гласа, менструални нарушения, промени в структурата на кожата, окосмяване на лицето и увеличаването на клитора.

Като тестостерон, метилтестостерон се превръща в по-мощен стероид (17-алфа-метилдихидротестостерон) чрез взаимодействие с ензима 5-алфа редуктаза. Относителнанта андрогенност на метилтестостерона може да бъде намалена, но не напълно елиминирана чрез едновремената употреба на финастерид или дутастерид.

Странични ефекти (Хепатотоксичност)

Methyltestosterone (Метилтестостерон) е 17-алфа алкилирано съединение. Тази промяна предпазва лекарството в черния дроб, което позволява много висок процент навлизане на препарата в кръвния поток след перорално приложение. 17-алфа алкилирани анаболни / андрогенни стероиди могат да бъдат хепатотоксични. Продължителен прием или прием на големи дози може да доведе до увреждане на черния дроб. В редки случаи може да се развие животозастрашаваща чернодробна дисфункция. Препоръчително е периодично посещение лекар по време на всеки цикъл за проследяване на чернодробните ензими. Приемът на 17-алфа алкилирани стероиди обикновено се ограничава до 6-8 седмици в опит да се избегне възпаление на черния дроб.

Methyltestosterone е първият орално стероид, свързан с чернодробно увреждане. В изследване с прием на 67 мг метилтестостерон само след 2 седмици при по-голямата част от пациентите е отчетено значително задържане на бромосилфалейн (маркет на чернодробния стрес). Тежки чернодробни усложнения са редки, но не са изключени вследствие приема на метилтестостерон, особено с високи дози и/или продължителна употреба.Използването на добавка за детоксикация на черния дроб като Liv-52 или Есенциале Форте се препоръчва по време на приема на всякакви хепатотоксични анаболни / андрогенни стероиди.

Странични ефекти (Сърдечносъдови)

Анаболните / андрогенни стероиди могат да имат вредни ефекти върху серумния холестерол. Това включва тенденция за намаляване на HDL стойностите (добър) холестерол и повишаване на LDL стойностите (лош) холестерол, което може измести баланса от HDL към LDL и да увеличи риска от атеросклероза. Относителното въздействие на анаболните / андрогенни стероиди върху серумните липиди зависи от дозата, начина на приложение (перорален / инжекционен,) вида стероид (ароматизиращ или неароматизиращ) и ниво на устойчивост към чернодробния метаболизъм.

Анаболните / андрогенни стероиди могат също така да се отразят неблагоприятно на кръвното налягане и триглицеридите, в намаляване на ендотелната релаксация, да предизвикат лявокамерна хипертрофия или като цяло потенциално да повишат риска от сърдечносъдови заболявания и инфаркт на миокарда.

Methyltestosterone (Метилтестостерон) има силен ефект върху чернодробното управление на холестерола, поради своята структурна устойчивост към чернодробния метаболизъм и начин на приложение. Изследвания са показали приблизителен спад с 35% в HDL холестерола и 30% увеличение на LDL холестерола с прием на 40 мг метилтестостерон дневно. Тези изменения са настъпили в рамките на 2-4 седмици след началото на приема на стероида и са продължили 2 седмици след прекратяване на приема.

За да спомогне за намаляване на сърдечносъдовата преумора е препоръчително да се поддържа кардио тренировъчна програма и да се намали приема на наситени мазнини, холестерол и прости въглехидрати по всяко време от курса на прилагане на ААС. Препоръчва се допълване на хранителния режим с рибено масло (4 грама на ден) и естествен холестерол / антиоксидант като Lipid Stabil или продукт със сходни съставки.

Странични ефекти (Потискане на тестостерона)

Всички анаболни / андрогенни стероиди, когато се приемат в дози, достатъчни за насърчаване на мускулния растеж се очаква да потиснат ендогенното производство на тестостерон. След прекратяване на приема на тестостеронови стимуланти естествените нива на тестостерон в тялото се възстановяват за период 1-4 месеца. Продължителната злоупотреба със стероиди може да причини вторични заболявания като хипогонадотропен хипогонадизъм.

Приложение (Основно)

Проучванията показват, че като орален анаболен стероид приемът на Methyltestosterone (Метилтестостерон) с храна може да намали неговата усвояемост. Това се дължи на мастноразтворимия характер на стероидните хормони, които имат склонност да се разтварят в неразградените хранителни мазнини и това е причина за намаляване усвояването от стомашно-чревния тракт. За максимално усвояване този стероид трябва да се приема на празен стомах.

Приложение (Мъже)

За лечение на андрогенна недостатъчност предписанията посочват дневна доза от 10-40 мг. Дозата се намалява с 50%, когато се прилага в сублингвална или букална форма. Когато се използва за целите на културизма най-често приеманата доза от атлетите е 10-50 мг дневно, приемана в цикъл с продължителност 6-8 седмици. Methyltestosterone (Метилтестостерон) най-често се използва НЕ с цел анаболен ефект, а за стимулиране агресията в спортиста, която му позволява да бъде по-ефективен в тренировките. Пауърлифтърите и състезателите по културизъм често търсят този ефект, за да могат по-интензивно да натоварят пределите на своята физика.

Трябва да се отбележи обаче отново, че Methyltestosterone (Метилтестостерон) е доста токсичен, причинява повишаване на чернодробните ензими и акне, гинекомастия и задържане на вода и в това отношение този стероид предлага лоши печалби в натрупването на чиста мускулна маса, която често се губи след прекратяване на приема. Това се дължи на факта, че голяма част от придобитото тегло се дължи на водната задръжка.

Приложение (Жени)

Methyltestosterone (Метилтестостерон) не е широко използван сред жените в клиничната медицина. Само ниски дози са използвани в последните години за лечение симптомите на менопауза. За целите на спорта този анаболен стероид не се препоръчва на жени поради силния си андрогенен характер и склонност към проява на вирилизиращи странични ефекти.

Наличност

Фармацевтични препарати, съдържащи метилтестостерон са сравнително ограничени в клиничната практика. Този стероид също така не е особено популярен на черните пазари.

Снимки

metilver-methyltestosterone-vermogje
methyltestosterone-genesis

Leave a Reply

Your email address will not be published.