Спортни храни - орални анаболни стероиди

Agovirin Depot (Тестостеронов изобутират)

  • Андрогенен потенциал  100
  • Анаболен потенциал  100
  • Стандарт  Стандартен продукт
  • Химични наименования  4-androsten-3-one-17beta-ol, 17beta-hydroxy-androst-4-en-3-one
  • Естрогенна активност  средна
  • Прогестеронова активност  ниска
Тестостеронов изобутират

Описание на Agovirin Depot (Тестостеронов изобутират)

Agovirin Depot (Аговирин Депо) е търговско наименование на testosterone isobutyrate (тестостероновов изобутират), инжекционен анаболен стероид, съдържащ тестостеронов естер на водна основа. В средите на културизма тестостерон изобутират често се смята за аналог на тестостеронова суспензия (не естер). Въпреки че и двата стероида се разпространяват като водна суспензия, тяхната фармакокинетика е напълно различна. Докато тестостероновата суспензия е бързодействаща и е необходимо инжектиране през няколко дни, тестостероновият изобутират изисква много повече време за да се освободи и обикновено се прилага веднъж на две седмици. Като инжекционен стероид тестостеронововият изобутират е предпочитан поради способността му да даде бърз прираст на мускулна маса и сила.

История на Agovirin Depot (Тестостеронов изобутират)

Инжекционният тестостероновов изобутират като микрокристална суспензия е разработен за първи път през 1952г. в опит за създаване на по-бавно действаща форма на тестостерон (депо) от тогава употребяваните бързи форми. Това се постига чрез осигуряване на микрокристално депо с много ниска разтворимост във вода, забавяйки освобождаването на хормона в кръвния поток. Въпреки че е ефективен за тази цел, тестостерон изобутират е разработен в момент, когато много нови естери на тестостерон са били предложени на пазара. До средата на 50-те тестостерон енантат се превръща в доминиращ инжекционен тестостерон и тестостеронововият изобутират печели по-малък търговски успех.

Единственият модерен анаболен стероид съдържащ тестостеронов изобутират е Agovirin Depot, разработен от Biotika в Чехословакия. Той се предписва за лечение на мъже с недостатъчни андрогенни нива при закъснял пубертет, както и за други цели като например за лечение на синдрома на Клайнфелтер (заболяване, при което допълнителни хромозомни водят до дисбаланс на естрогенна), апластична анемия, синдром на Кушинг (като анаболен агент, за да се запази чиста тъкан), остеопороза след менопауза, напреднал рак на гърдата, мастодиния (болка в гърдите), и кахексия (отслабване на тялото по време на тежко заболяване). Agovirin Depot все още се произвежда от Biotika (в момента в Словашката република) и остава популярен износ за европейските черни пазари.

Как се разпространява Agovirin Depot (Тестостеронов изобутират)

Суспензия на тестостеронов изобутират се разпространява на пазара за хуманни лекарства в Словашката република като Agovirin Depot (Biotika) в опаковка, съдържаща 5 ампули, всяка по 2мл. Концентрацията на активното вещество е 25мг/мл в смесен разтвор на водна основа. Тестостеронов изобутират има ниска разтворимост във вода, така че сепарацията му от разтвора може да се наблюдава ясно, което е признак за разпознаване качеството на продукта. Важно е при инжектиране ампулата да се разклати за да се осигури хомогенна консистенция на суспензията.

Структура и характеристика на Agovirin Depot (Тестостеронов изобутират)

Тестостероновият изобутират е модифицирана форма на тестостерон, където естер на въглеродната киселина (2-метил-пропионова киселина) е прикрепен към 17-бета хидроксилната група. Естерифицираните форми на тестостерон са по-малко полярни от свободния тестостерон и се абсорбират по-бавно от мястото на инжектиране. След като попадне в кръвния поток естерът се редуцира до получаване на свободен (активен) тестостерон. Естерифицираните форми на тестостерон са предназначени за удължаване времето на действие след инжектиране, което дава възможност за разреждане графика на поставяне на инжекциите в сравнение с инжектирането на свободния (неестерифициран) стероид. Тестостероновият изобутират като микрокристална суспензия е предназначен за осигуряване на физиологичните андрогенни концентрации за около 2 седмици след инжектирането.

Странични ефекти (Естрогенни)

Тестостеронът лесно се ароматизира в тялото до естроген. Ароматазният ензим (естроген-синтетаза) е отговорен за метаболизма на тестостерона. Повишените нива на естроген могат да предизвикат нежелани реакции, като например увеличаване задържането на вода, натрупване на телесни мазнини и гинекомастия. Тестостеронът се счита за умерено естрогенен стероид. Приемът на антиестрогени като Clomiphene Citrate (Кломифен Цитрат) е желателен за намаляването на страничните естрогенни ефекти. Възможно е редуването с ароматазен инхибитор като Аримидекс (анастрозол) като така по-ефективно се контролира естрогена чрез предотвратяване на неговия синтез. Инхибиторите на ароматазата обаче могат да бъдат доста скъпи в сравнение с антиестрогените и също така могат да имат отрицателен ефект върху липидите в кръвта.

Тъй като задържането на вода и загуба на мускулната сепарация са характерни при инжектирането на по-високи дози тестостерон, тестостероновият изобутират обикновено се счита за лош избор за фази на орефляване. Неговите умерени естрогенни свойства го правят идеален в периодите за натрупване на мускулна маса, където добавеното задържане на вода ще подпомогне издържливостта и увеличаването размера на мускулите като осигури една по-силна анаболна среда в организма.

Странични ефекти (Андрогенни)

Тестостеронът е основният мъжки андрогенен хормон, отговорен за поддържане на вторичните мъжки полови белези. Повишените нива на тестостерон е твърде вероятно да причинят странични ефекти, включително мазна кожа, акне, окосмяване на лицето и тялото. Мъжете с генетично предразположение към косопад (андрогенна алопеция) може да забележат ускорено оплешивяване. Тези, които са загрижени за косопада могат да намерят по-удачен вариант в употребата на нандролон деканоат, който е сравнително по-малко андрогенен стероид. Жените трябва да са наясно за потенциалните вирилизиращи ефекти на анаболните / андрогенни стероиди, особено от силен андроген като тестостерона. Те могат да включват промяна тембъра на гласа, менструални нарушения, промени в структурата на кожата, окосмяване на лицето, и на увеличаването на клитора.

Ефектите от тестостерона в засегнатите от андрогенната активност тъкани зависят от редуцирането на тестостерона до дихидротестостерон (DHT). За метаболизма на тестостерона е отговорна 5-алфа редуктазата. Едновременното използване на инхибитор на 5-алфа редуктазата ще осигури намаляване на андрогенните странични ефекти. Важно е да се помни, че и анаболните и андрогенните ефекти се опосредстват от цитозолния андрогенен рецептор. Пълно отделяне на анаболните и андрогенните свойства на тестостерона не е възможно, дори с напълно инхибиране 5-алфа редуктазата.

Странични ефекти (Хепатотоксичност)

Тестостеронът не предизвиква хепатотоксичност, така че чернодробните заболявания са малко вероятни. Едно проучване изследва потенциала за хепатотоксичност с високи дози тестостерон, чрез прилагане на 400 мг от хормона на ден (2800 мг на седмица) към група от пациенти от мъжки пол. Стероидът се приема през устата, така че се достигат по-високи концентрации в чернодробните тъкани в сравнение с интрамускулното ижектиране. Хормонът се е приемал всеки ден в продължение на 20 дни и не е отчетена значителни промяна в стойностите на чернодробните ензими, включително албумин, билирубин, аланин-амино-трансфераза и алкална фосфатаза.

Странични ефекти (Сърдечносъдови)

Анаболните / андрогенни стероиди могат да имат вредни ефекти върху серумния холестерол. Това включва тенденция за намаляване на HDL стойностите (добър) холестерол и повишаване на LDL стойностите (лош) холестерол, който може измести баланса от HDL към LDL, което благоприятства за по-голям риск от атеросклероза. Относителното въздействие на анаболните / андрогенни стероиди върху серумните липиди зависи от дозата, начина на приложение (перорален / инжекционен,) вида стероид (ароматизиращ или неароматизиращ) и ниво на устойчивост към чернодробния метаболизъм. Анаболните / андрогенни стероиди могат също така да се отразят неблагоприятно на кръвното налягане и триглицеридите, в намаляване на ендотелната релаксация, да предизвикат лявокамерна хипертрофия, или като цяло потенциално да повишат риска от сърдечносъдови заболявания и инфаркт на миокарда.

Тестостеронът оказва по-леко влияние върху сърдечносъдовите рискови фактори от синтетичните стероиди. Това се дължи отчасти на факта, че той лесно се метаболизира от черния дроб, което му позволява да намали своето въздействие върху холестерола. Ароматизирането на тестостерона също помага за смекчаване на негативните му ефекти върху серумните липиди. Направено е прочуване, в което приемането на 280 мг тестостеронов естер (енантат) седмично е показало лек, но не и статистически значим ефект върху HDL холестерола след 12 седмици, но когато е приеман с ароматазен инхибитор е наблюдавано понижаване с 25%. Изследвания, използващи 300 мг тестостеронов естер (енантат) на седмица в продължение на 20 седмици, без ароматазен инхибитор доказват намаляване само с 13% на HDL холестерола, докато при 600 мг намалението е достигнато 21%. Отрицателното въздействие от инхибиране на ароматазата трябва да се вземе под внимание при добавяне на инхибитор.

Благодарение на положителното влияние на естрогена върху серумните липиди, тамоксифен цитрат или кломифен цитрат са предпочитани ароматазни инхибитори за засегнатите от сърдечносъдови заболявания, тъй като те създават частичен естрогенен ефект в черния дроб. Това дава възможност за евентуално подобряване на липидния профил и компенсиране някои от негативните ефекти на андрогените. С дози от 600 мг или по-малко тестостерон седмично, въздействието върху липидния профил е забележим, но не чувствително, като анти-естроген (за кардиопротективни цели) не е необходим. Дози от 600 мг или по-малко седмично не дават значими промени в LDL / VLDL холестерола, триглицеридите, аполипопротеин В / С-III, С-реактивния протеин, и инсулиновата чувствителност.

Когато се използва в умерени дози, инжекционата форма на тестостероновите естери обикновено се счита за най-безопаснa от всички анаболни / андрогенни стероиди. За да спомогне за намаляване на сърдечносъдовата преумора е препоръчително да се поддържа кардио тренировъчна програма и да се намали приема на наситени мазнини, холестерол и прости въглехидрати по всяко време от курса на прилагане на ААС. Препоръчва се допълване на хранителния режим с рибено масло (4 грама на ден) и естествен холестерол / антиоксидант като Lipid Stabil или продукт със сходни съставки.

Странични ефекти (Потискане на тестостерона)

Всички анаболни / андрогенни стероиди, когато се приемат в дози, достатъчни за насърчаване на мускулния растеж се очаква да потиснат ендогенното производство на тестостерон. Тестостеронът е основният мъжки андроген и създава силна отрицателна обратна връзка в ендогенното производство на тестостерон. Тестостерон-базираните медикаменти по същия начин, имат силен ефект върху хипоталамуса и регулирането на естествените хормони. След прекратяване на инжектирането на тестостеронови стимуланти естествените нива на тестостерон в тялото се възстановяват за период 1-4 месеца. Продължителната злопупотреба със стероиди може да причини вторични заболявания като хипогонадотропен хипогонадизъм. Посочените по-горе нежелани ефекти не са всеобхватни. За по-подробно обсъждане на потенциалните странични ефекти, вижте раздела “Странични ефекти”.

Приложение (Основно)

Структурата на тестостероновия изобутират (Agovirin Depot) е по-различна от този на повечето тестостеронови естери, които обикновено се произвеждат като маслени разтвори. Вместо масло Agovirin Depot съдържа микрокристална водна суспензия. След инжектиране кристалите създават депо в мускула, което освобождава бавно във времето. Инжектирането на тестостеронов изобутират може да изисква използването на по-голяма игла, което може да причини болка, локално възпаление и зачервяване.

Приложение (Мъже)

За лечение на андрогенна недостатъчност, обикновено Agovirin депо се прилага в доза от 50-100 мг на всеки 14 дни. Когато се използва за целите на културизма, тестостероновият изобутират като суспензия се прилага в доза от 200-400 мг (4-8ml) на седмица. Въпреки че препаратът е активен за по-дълги периоди от време, две седмични инжекции с по-ниска дозировкасе предпочитат с цел намаляване болката в мястото на инжектиране. За да се намали обема на инжектиране, седмичната доза може да бъде разделена на по-малки инжекции, които се приемат всеки 2-ри или 3-ти ден. Циклите обикновено са с продъжлителност между 6 и 12 седмици. Такъв период е достатъчен, за да осигури забележимо натрупване на мускулна маса и издържливост. Тестостероновите препарати са много гъвкави и могат свободно да се комбинират с други стероиди в зависимост от търсения ефект.

Приложение (Жени)

Agovirin Depot не се използва често при жените. Обикновено се предписва в доза 25-50 мг на всеки 14 дни. Суспензията тестостеронов изобутират не се препоръчва при жени, поради силно изразения си андрогенен характер и склонността му да създава вирилизиращи странични ефекти и бавно действащи особености (трудно се поддържат нивата в кръвта).

Наличност

Фармацевтични препарати, съдържащи тестостеронов изобутират са редки. Единственият известен продукт в момента е Agovirin Depot, произведен в Словашката република от Biotika. Той съдържа 50 мг в 2 мл ампула; 5 ампули в кутия.

Документи за изтегляне

Документи за изтегляне Листовка за пациента

Снимки

agovirin depot тестостеронов изобутират

Leave a Reply

Your email address will not be published.